Piratspett från de sju haven (Obs – bara för tuffingar)
Ris med russin och lök, och kött på spett.
Tid 30 mins Portioner 4 personer Kök Barn
Ingredienser
  • 3 dl Uncle Ben's® Basmatiris
  • 1 liten gul lök
  • 1 näve russin
  • Salt
  • Chilipulver
  • 1 pkt (0,5 g) saffran eller 1 tsk gurkmeja
  • 500 g lammentrecôte eller benfri fläskkarré
  • 3 matskedar olivolja
  • 1 tesked salt och 1 kryddmått peppar
  • 2 teskedar torkad oregano
  • ½ citron
  • 3-4 stora tomater
  • ½ citron
  • Olivolja
  • Naturell yoghurt
Recept
  1. Tärna köttet till cirka 2 cm stora tärningar. Använder du grillspett av trä, är det en fördel att låta dem dra i kallt vatten en stund.
  2. Rör ihop olivolja, pressad citron, oregano samt salt och peppar i en skål till en marinad och lägg köttet i skålen. Låt det ligga i cirka 10 min.
  3. Värm ugnen till 250 grader eller tänd utomhusgrillen
  4. Finhacka en liten gul lök och fräs den i en kastrull.
  5. Krydda med salt och chili.
  6. Tillsätt sedan en näve russin och ett paket saffran eller gurkmeja (så att riset blir gult). Koka därefter upp vatten och tillsätt ris enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Trä köttbitarna på grillspetten.
  8. Lägg spetten på en folieklädd plåt och grilla dem sedan i ugnen eller på grillen i cirka 20 minuter. Placera plåten högst upp i ugnen. Vänd köttet efter cirka 10 minuter.
  9. Gör tomatsallad genom att skära tomaterna i bitar, addera en nypa salt och peppar och pressa över resten av citronen och en skvätt olivolja. Servera spetten med orientaliskt ris, tomatsallad och en klick naturell yoghurt.
  10. Nassims tips: Tillsätt 4-5 hela kardemummakärnor när du tillagar riset. Det ger en ännu tydligare smak av det orientaliska köket. Men glöm inte att ta bort själva kärnorna före servering!